Oregáno
PÉČE: Víceletá bylina vonící příjemně kořenně a chutná hořce, značně se rozrůstá je jí nejlépe v misce o skutečně velkém průměru. Ve vegetační době málo zalévat a nehnojit. Květenství příležitostně odstříhávat. Listy mohou být sklízeny průběžně, ale jejich aroma je nejintenzivnější v době květu.
POUŽITÍ: Při šetrném usušení a uchování v uzavřené nádobě si uchovává dlouho svou kořenící sílu.Oregáno je klasickým kořením italské kuchyně. Nesmí chybět na pizze, hodí se i do zeleninových směsí, masitých a těstovinových jídel, jakož i k rajčatovému salátu a k sýru.V čaji pomáhá při trávicích potížích a tiší bolesti hlavy
TIP: Pestrolisté odrůdy poskytují materiál pro letní voňavé kytice.Dobromysl zapuzuje mravence a škůdce zelí a má kladný vliv na mrkev,fenykl a kopr.